tisdag 10 december 2013

Hur barnen förlorade 10 miljoner

Premiss

Under den senaste veckan har det pratats om skolpeng eller elevpeng. Hur mycket resurser finns det till varje elev på våra skolor? Hur mycket får stadsdelarna ifrån kommunen för att ge våra barn den skolgång de har laglig rätt till? Idag har delar av gruppen bakom bloggen varit på möte med stadsdelsförvaltningen för att få svar just på denna fråga - något vi redovisar här.

Kalla fakta

Varje elev i SDN Majorna-Linné (under 2012) budgeteras enligt följande:

Undervisning
55 078:-

Läromedel etc.
1 857:-

Summa: 56 935:-

(Utöver detta tilldelas eleven 29 207:- för centrala omkostnader som administration, elevhälsa etc.)

Karl Johansskolans budget låg ursprungligen på 20 000 000 kr.

Undervisning + material * antalet elever (56 935:-*517) ger 29 435 395 kr.

Slutsats

Eleverna på Karl Johansskolan förlorar nästan 10 miljoner kronor. Cirka 20 000:- per elev och år. För att göra det mer konkret kan vi säga att det motsvarar ungefär en lärartjänst per trettio elever. Eller för den delen massor av frukt/bänkar/pedagogiskt material eller vad som nu kan behövas. Och det är säkert inte bara på våran skola, det lär se likadant ut över hela stadsdelen. Kanske över hela stan. 

Det är inga extrapengar vi talar om. Det är medel som stadsdelsnämnden SJÄLVA räknar med att en elev bör kosta per år. Men någonstans mellan beräkningen och överförandet av medel till skolan så försvinner cirka 30 procent. 

Vid direkt fråga om var dessa pengar tar vägen och, kanske framförallt, varför de inte går in i skolans budget så får vi inget svar. Det finns inget. Och kanske är det fel människor vi frågar. 

Imorgon har vi alla chansen att fråga dem som verkligen kan svara - våra politiker.  Gå på det öppna politikermötet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar